Ragam Menjelang Syawal

Sunday, September 5, 2010

Kurang dari seminggu lagi, Aidilfitri akan menjelang tiba. Sekarang kelihatan la bandar2 dan pusat2 membeli belah sesak dengan orang ramai yang kepingin ‘shopping raya’. Tapi dari satu sudut yang lain, ada satu tempat dan ketika yang pengunjungnya kian hilang. Cuba teka di mana. Jawapannya adalah masjid iaitu ketika solat terawih.hehe... Ye la kan, dah makmum sibuk shopping, maka jarang2 la orang smayang terawih ni. Nasib baik la imam ada. Cuba bayangkan kalau imam pun kaki shopping. Kan naya tu..hahaha..

Rakyat Malaysia ni memang terkenal ngn shopping raya. Lagi2 kalau dah nak dekat raya. Maklum la, diorang cakap, time2 gini, harga barang ni murah. Diskaun sana, diskaun sini. Ermm... btul ka? Aku pun tak taw sebab aku ni bukan jenis yang suka shopping sangat. Mungkin betul la harga tu murah...ataupun nafsu membeli diorang ni yang buat harga nampak murah.hehehe.. Macam yang aku cerita pasal bazaar tu hari la. Semua nampak sedap dan murah, makanya, sebelum Ramadhan pun sama jak menunya. Mungkin sebab kelaparan time puasa, sumua yang dibaham bilang sedap. Itulah realitinya. Tak dapat aku nak sangkal.

Berbalik cerita shopping tadi. Macam2 ragam dapat dilihat bila manusia shopping. Lagi2 shopping untuk raya. Semalam pun aku sempat ke pasaraya ‘Survey’ di Likas. Di situ punya la ramai orang.. Lebih ramai daripada biasa... kalah Masjid Bandaraya Likas.hehehe. Masing2 sibuk mencari apa yang boleh dibeli untuk raya. Maklum la, semua kena yang baru kalau bab raya ni. Yang ibunya sibuk dengan bahagian dapur... Bapanya pula sibuk mengikut ibunya (jadi pengangkat barang rupanya...hehehe.) sambil mengomel dan berkata, “Kita beli je pasaraya ni maknya..”.hahaha. Dalam kesibukan manusia tu juga, terdengar la suara anak2 kecil memanggil ibunya... Rupanya sibuk shopping, anak ditinggalkan.ish3x.. Tak patut..memang tak patut.

Itu baru di dalam pasaraya. Kalau di jalanraya, masyaALLAH.. sesak betul jalan. Jadi kesimpulannya, sebut apa sahaja pasal raya... tolak hantu raya ja....semuanya sibuk dan sesak. Jadi, peringatan untuk yang nak shopping raya tu, carilah masa2 yang betul sesuai agar anda tidak menyesal kemudian hari. Sama ada menyesal sebab tak dapat harga murah atau menyesal sebab terperangkap dalam kesesakan jalan raya. Tapi jangan pula lupa yang puasa masih berbaki beberapa hari lagi dan terawih pun maw habis sudah. Jangan ketinggalan mencari pahala di samping mencari baju raya..hehe..

BALIK KAMPUNG...HO HO HO BALIK KAMPUNG . . . .(macam la aku ni balik..huhuhu) ~

0 comments: