No Valentine's Day for Muslim

Sunday, February 13, 2011


Esok adalah tanggal keramat 14 Februari yang sering disambut sebagai Hari Memperingati Kekasih or Valentine's Day. Kerajaan melalui JAKIM dan beberapa pertubuhan Islam di Malaysia termasuk aku menentang sekeras-kerasnya penglibatan umat Islam khususnya anak muda Muslim meraikan Valentine's Day yang sepertimana aku tulis di entri lepas bahawa ia merupakan sambutan bagi memperingati perjuangan seorang paderi di zaman pemerintahan ROM. So tak perlu la kita ni yang mengaku bahawa ALLAH itu adalah satu-satunya Tuhan yang berhak disembah dan Nabi Muhammad itu pesuruh ALLAH, terhegeh-hegeh ingin meraikan cinta mereka dan akhirnya berakhir dengan korban nafsu serakah.

Kalau masih lagi nak sambut, renungilah keputusan fatwa kebangsaan bahawa
"Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-71 yang bersidang pada 22-24 Nov 2005 telah membincangkan Hukum Orang Islam  Menyambut Perayaan Valentine's Day. Muzakarah berpandangan bahawa  ajaran Islam amat mengutamakan kasih sayang dan tidak ada hari tertentu di dalam Islam bagi meraikannya.

Oleh itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.

Ini adalah berdasarkan hujah2 berikut:

"Sejarah Valentine’s Day tidak ada di dalam Islam. Amalan, budaya dan hasrat perayaan ini mempunyai unsur-unsur Kristian yang bercanggah dengan Islam.
Di dalam Islam tidak ada hari tertentu bagi meraikan kekasih atau kasih sayang. Islam sangat menitikberatkan soal kasih sayang dan setiap hari di dalam Islam adalah hari kasih sayang.
Islam menolak konsep kasih sayang yang terkandung dalam Valentine’s Day kerana unsur-unsur ritual keagamaan yang diamalkannya boleh menggugat akidah Islam.
Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam. Ini berdasarkan sebuah hadith Rasulullah s.a.w.:


من تشبه بقوم فهو منهم     

“Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia termasuk dalam kaum tersebut.” 
( Riwayat Abu Daud)
Rasulullah s.a.w. juga bersabda:


من عمل عملا ليس عليه أمرنا فهو مردود

“Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak.”
  (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Kebanyakan golongan remaja Islam hari meraikan Valentine’s Day dengan perbuatan- perbuatan yang dilarang oleh Islam. Gejala seperti ini sekiranya tidak dibendung akan merosakkan generasi umat Islam akan datang."
sumber: e-Fatwa

0 comments: